Rutger Bakt test de Ankarsrum Assistent Original

Rutger van den Broek testte voor kookwinkel Oldenhof de Ankarsrum Assistent Original. Zijn bevindingen en review leest u hier!

Review: Ankarsrum Assistent Original
Ik maak veel gebruik van keukenmachines en sta dan ook altijd open voor nieuwe ontwikkelingen. Al valt dat nieuwe bij deze machine eigenlijk wel mee. Het Zweedse Ankarsrum maakt al vanaf 1940 dit type keukenmachines, maar hun ontwerpen zijn natuurlijk wel steeds doorontwikkeld. Het bijzondere aan deze keukenmachine is dat de kom draait, in plaats van de accessoires. Door dit unieke ontwerp kan de Ankarsrum wel 5 kilo deeg tegelijk kneden.

Ankarsrum 1Wat zit er bij?
Bij de keukenmachine zitten een aantal standaardaccessoires: een roestvrijstalen mengkom met een inhoud van 7 liter, een deksel, een deeghaak, een deegroller, een schraper, een spatel, een plastic mengkom met een inhoud van 3,5 liter, ballongardes en kloppers. Daarnaast zijn er heel veel andere accessoires verkrijgbaar voor de Anakarsrum Assistent Original, zoals bijvoorbeeld een graanmolen, een vlokkenmolen en een vleesmolen.

Wat kunt u met de Ankarsrum?
Met deze keukenmachine en de eerder genoemde standaardaccessoires kunt u kneden, mengen en (op)kloppen. Door middel van de verschillende hulpstukken kunt u alle verschillende soorten deeg en beslag maken.

Voor brooddeeg kunt u de deeghaak gebruiken, met of zonder de spatel. De spatel zorgt ervoor dat het deeg niet aan de zijkant van de kom blijft plakken zodat het brooddeeg goed gekneed wordt. Vaak is de spatel aan het begin van het kneedproces heel handig, maar zodra alle ingrediënten tot een deeg gekneed zijn kunt u deze ook verwijderen. Voor kleinere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak minder geschikt, de deegroller (ook in combinatie met de spatel) werkt dan beter. De deegroller werkt dan het beste als u hem op ongeveer 1 centimeter van de zijkant van de kom vastzet. Voor grotere hoeveelheden brooddeeg is de deeghaak ideaal.

Voor deeg dat eigenlijk alleen gemengd hoeft te worden, zoals zanddeeg, gebruikt u de deegroller en de spatel. Ook hier geldt dat het apparaat minder geschikt is voor hele kleine hoeveelheden deeg, die ‘pakt’ het apparaat niet goed genoeg. Grotere hoeveelheden mengt het apparaat prima! Een paar weken geleden moest ik heel veel boterkoek bakken, het deeg daarvoor ging zonder problemen met kilo’s tegelijk in de Ankarsrum. Als u koekdeeg heeft waarbij de boter met de suiker eerst luchtig geklopt moeten worden, zou ik de ballongardes gebruiken.

Voor nog zachter deeg, beslag of om bijvoorbeeld eiwit of slagroom op te kloppen gebruikt u de plastic mengkom met de kloppers of ballongardes. Hierbij blijft de kom wel stil staan en draaien de kloppers. De machine klopt luchtig op en een liter slagroom is geen probleem voor dit apparaat. Ik had verwacht dat het opkloppen wat minder goed zou gaan, maar was positief verrast over hoe luchtig alles wordt. Wel moet u er bij boter op letten dat deze niet ijskoud en hard is (zoals eigenlijk altijd als u boter gaat opkloppen), dat vindt de machine niet zo leuk!

Eindoordeel
In het begin was het even zoeken naar de juiste manier van kneden en mengen met dit apparaat. Zeker als u een standmixer gewend moet u een beetje omschakelen. De manier van kneden en de volgorde van ingrediënten toevoegen is hier en daar net wat anders. Toen ik de slag eenmaal te pakken had ging het kneden erg goed! Vooral voor grote hoeveelheden brooddeeg (ook met een hoog percentage aan vocht) vind ik het apparaat goed werken. Ik kreeg er ook prachtige luchtige meringue mee en heb nog nooit zoveel koekjesdeeg tegelijk kunnen maken. Ideaal!